duminică, 10 aprilie 2011

Cetatea Coltesti


Iesire scurta de primavara, sub amenintarea ploii si a unui vant naprasnic. Ne-am pornit sa vedem ruinele Cetatii Coltesti. Situata la aproximativ 60 Km de Cluj-Napoca, pe stanca langa satul Coltesti este un obiectiv pe care merita sa-l bifati intr-o zi de weekend.



De obicei imi place sa citesc despre locurile si obiectivele pe care urmeaza sa le vad, dar de data asta am plecat complet nedocumentat :) asa ca am citit a doua zi despre istoria cetatii.


Cetatea Colţeşti (Cetatea Trascăului, magh. Torockóvár), situată la vest de satul Colţeşti (magh. Torockószentgyörgy, germ. Sankt Georgen) şi la cca 5 km sud-vest de comuna Rimetea (magh. Torockó, germ. Eisenburg), judeţul Alba, a fost construită în jurul anilor 1296 de subvoievodul Thoroczkay din Colţeşti, ca cetate locuibilă şi cetate de refugiu.

A fost ridicată cu premeditare pe vârful abrupt al unei klippe calcaroase, la o înălţime de 1120 m, în urma invaziei tătare (mongole) din anul 1241, când au fost produse pagube însemnate localităţilor Rimetea şi Colţeşti. Pe turnul nordic, înalt de aproximativ 20 m, se păstrează o inscripţie care menţionează ca familia Thoroczkay a construit castelul în secolul XIII.

În anul 1470 cetatea a fost confiscată de regele Matei Corvin şi dată voievodului Transilvaniei. În 1510 a revenit nobililor de Trascău (Thoroczkay), iar în 1514 a fost devastată de ţăranii conduşi de Gheorghe Doja.


Poza de sus din cetate (Cristian si Serban)

Stefi, in catarare spre cel mai inalt punct din cetate:)


Unul din cele doua turnuri laterale care au rezistat pana in ziua de azi


Cele doua turnuri ( nu cele din Stapanul Inelelor :P ) erau legate intre ele de ziduri, formand o curte interioara. In partea de sud, pe stanca se afla un corp de cladire cu mai multe incaperi, apartinand secolelor XIV-XV carora li s-a adaugat o curte interioara protejata de o barbacana, etapa de constructie apartinand secolului XVI.
Vedere asupra satului printr-o spartura in ruine:




Intrare in unul din turnuri, care initial cuprindea 5 niveluri






Satul Coltesti la poalele cetatii



N-am apucat foarte mult sa ne plimbam prin cetate pentru ca ne-a speriat ploaia rece. Pana la poalele cetatii a stat si ploaia si a am ramas langa o capita de fan sa ingurgitam ceva slana cu ceapa si ridichi din straita.




Desi ploia ba ne ameninta cu cativa stropi ba se oprea am mai dat niste ocoale prin zona, de altfel superba, sa luam in agenda macar ce mai este de remarcat.

Aici eram la intrare in Cheile Valisoarei iar prin zona mai sunt Cheile Plaiului si Cheile Silosului. Despre aceste rezervatii naturale o sa scriu poate intr-un articol viitor pentru ca sunt hotarat sa ajung pe aici cu bicicleta, e un traseu super pentru o zi de pedalat.



Versant vertical din cheile Valisoarei


Intorsi inapoi in Coltesti ( ne puteam intoarce si prin Aiud care era cam la 14 Km) ne-am oprit pentru 10 minute si la conacul secuiesc , o constructie facuta cu bun-gust in stil traditional, intr-un peisaj extraordinar, dar si preturi destul pe piperate (are 4 margarete, cazarea undeva la 120 ron/pers cu mic dejun)








Dupa cum spuneam a fost doar o tura in care am "luat in seama" zona si unde o sa revenim sa vedem si rezervatiile naturale; eu recomand cu caldura zona pentru o tura usurica cu bicicleta in care sa vedeti cetatea si cheile din zona.

Niciun comentariu: