A venit momentul ca Pustiu' sa ma scoata la plimbare cu Feroza... Daihatsu Feroza. Am profitat de invitatie si am ales si destinatia: Pestera Ursilor, ca eram de toata jena, aveam impresia ca toata lumea a vazut Pestera Ursilor inafara de mine. Am mers cu Cristi pana in Floresti unde ne asteptau Ioana si Pustiu'. Pornim tarziu, pe la 11:30. Si da-i da-i da-i pe drumul catre Oradea, facem stanga in Bucea catre Lacul Lesu, pe acelasi traseu pe care fusesem acum 2 saptamani, pe Valea Iadului.
Intrarea este amenajata si preturile destul de piperate: 15 ron de adult, 10 ron de copil, 15 ron taxa foto (si chiar nu te lasa sa faci poze daca nu platesti). Am platit si taxa foto , mai ales ca aveam cu mine si un trepied (daca tot l-am carat pana aici...). Am exeprienta trecuta a pesterii de la Vadu Crisului unde am facut poze fara trepied si nu a iesit nici macar una ca lumea
Peștera a rămas astfel închisă până pe 17 septembrie 1975, când golul subteran a fost deschis artificial prin dinamitarea porțiunii de la intrare, în timpul lucrărilor de exploatare a calcarului (marmură). În puțul deschis a coborât pentru prima dată, minerul Traian Curta din localitatea Chișcău. Acesta a parcurs galeria de acces până la Sala Mare.
O primă explorare a peșterii a avut loc la 20 septembrie 1975 efectuată de către grupul de speologi amatori "Speodava" din orașul Dr. Petru Groza (actualul oraș Ștei). Pe baza studiilor complexe întreprinse de Institutul de Speologie "Emil Racoviță" în colaborare cu Muzeul Țării Crișurilor din Oradea, s-au stabilit soluțiile de amenajare și măsurile specifice de protecție. După 5 ani de amenajări la standarde mondiale, la 14 iulie 1980, peștera a fost deschisă vizitatorilor. Anual peștera este vizitată de peste 200.000 de vizitatori.
Schema simplificată a peşteriiGaleria superioară, disponibilă vizitării, este compusă din 3 galerii și diferite săli:
Galeria "Urșilor" (sau Galeria Oaselor),
Galeria "Emil Racoviță",
Galeria "Lumânărilor"
Sala Lumânărilor,
Sala Spaghetelor,
Sala Oaselor.
Se pare ca la Arieseni se pune de o partie noua de ski :
Mnoa "This is fast, or what ?" :)
In concluzie am bifat si pestera Ursilor, cine nu a fost merita sa mearga, este formidabila. Desi nu am mers nimic pe jos am facut o bucla faina Valea Iadului- Lacul Lesu- Stana de Valea-Pestera Ursilor- Arieseni- Valea Ariesului- Cluj si am vazut macar cam cum e drumul si zona :) si faptul ca se pune de o noua partie la Arieseni .
PS: Si da, Pustiu' a avut dreptate: Feroza a baut cam 500 ml de oloi la cei 400 Km facuti. Oricum fara Feroza nu ajungeam pe acolo (eventual pe la Arieseni pe unde drumul e mai bun)