Mi s-a indeplinit in sfert de vis. Am parcurs un traseu in Padis. Si nu oricare, ci cel mai spectaculos traseu , cu o mare densitate de obiective, mai ales carstice (pesteri, izbucuri, chei)conform unor site-uri specializate: Cheile Somesului Cald. Ceea ce la inceput a vrut sa fie o tura cu bicicleta (la fel cu tura in Cheile Somesului Rece pe care am facut-o cu Pustiu) s-a transformat intr-o excursie beton de o zi. Initial am luat initiativa cu Fritz, Unguru Bulan s-a inclus si el (cica era de-al locului, are cabana in Doda Pilii, dar s-a dovedit a fi habarnist complet vis-a-vis de zona) iar Pustiu n-a rezistat provocarii si si-a lasat balta pentru o zi toate lucrarile in noul apartament si s-a bagat si el :).


Eu si Fritz
Pustiu si Fritz:
Fritz (mi se pare cea mai faina poza din toate pe care le-am facut in tura asta)
Apare si Unguru dupa vreo 10-15 minute si il luam si pe el la fotografii ca rasplata ca nu a cedat (la un moment dat chiar ne intrebam daca o sa continue) :)
In poza un trunchi prabusit acoperit cu muschi si pe care au crescut multi molizi mici :)

Dupa aproximativ un sfert de ora trecem Valea Moloh ( Moloh este numele unui zeu fenician care cerea sacrificii de copii; numele vaii i-a fost dat in acest fel de Gyula Czaran si desi cam departe de Fenicia, zona fiind salbatica, nu a fost nimeni sa-i schimbe numele)

De aici, un ultim coboras de vreo 20 minute prin padure ne scoate in Poiana Radesei langa locul de popas


Dupa ce facem si noi un popas pentru o gustare pornim mai departe catre pestera Radesei. Inainte de a ajunge intalnim confluenta cu Paraul Feredeului unde s-a format si o cascada de mici dimensiuni .

Revnim si continuam traseul pe punct rosu si intram intr-un defileu foarte ingust lung de vreo 50 m si foarte spectaculos pe care urcam ajutanu-ne de lanturi (atentie insa daca il parcurgeti la ape mari e dificil, si periculos in caz de viituri).



Ajungem la intrarea in pestera si ma felicit ca am luat cu mine lanterna si frontala (frontala face toti banii (15 lei) si folosita impreuna cu acumulatori e brici)
Dupa o zona scurta ingusta si lipsita de lumina, ajungem in Sala Mare inundata de lumina provenita de la 5 ferestre naturale din tavan
Parcursul subteran masoara 212 metri ; altfel galeria este larga: 8-83 m latime si 10-25m inaltime

Iesim prin avenul din amonte al pesterii , inalt de 15 metri si lat de 7m, dupa care avem din nou portiune de urcat pe lanturi




Incepe sa ploua incet si renuntam la traseul pe deasupra pesterii , crezand ca nu mai avem de vedea (ne-am inselat, aveam o zona de belvedere asupra Canionului Radesei dintr-un fel de balcon, dar numai bine, pentru ca avem motiv sa ne intoarcem :)) si hotaram sa intoarcem tot prin pestera.
Ajungem din nou in Poiana Radesei la popas (mai ciugulim cate ceva) si pornim inapoi, de data asta pe versantul stang , in aval pana la confluenta cu paraul Cuciulata (de la aceasta confluenta paraul se numeste Somesul Cald)

Intalnim din nou marcaj de derivatie care ne duce cam in 10 minute la pestera Tunelul Mic
Incepe sa picure mai serios si ne scoatem elerinele de ploaie din rucsaci (eu si pustiu avem "deux-pieces" :), Fritz are o geaca impermeabila, Unguru bineinteles venit nepregatit n-are nimic dar il salveaza Fritz care ii imprumuta ceva haina de a lui. Or fi protejand de ploaie pelerinele alea dar am fost in ele ca intr-o sauna (nu respiri in ele) si transpiri in ultimul hal mai ales ca am avut de depus efort serios la urcarea prin padure asa ca am ajuns acasa cu pantalonii mai uzi decat daca as fi intrat cu ei in apa, ce sa mai vorbim de ploaie (si nu, n-am facut pe mine :))
Pestera Tunelul Mic ; intram si iesim printr-o scobitura pe care trebuie s-o trecem tarandu-ne pe burta (asta am facut-o de amorul artei doar, pentru ca nu era nimic spectaculos nici in pestera si nici dincolo)

Hotaram sa nu ne intoarcem prin scobitura ci sa facem echilibristica pe un bustean. Semnalul l-a dat Pustiu care dupa ce a reusit sa treaca ne-a zgandarit si pe noi cu "Who's the chicken now? " asa ca am trecut si noi pe rand fara sa testam cat de rece e apa.
Revenim la marcajul cu punct rosu si continuam urcusul prin padurea de molid si lasam in stanga o poteca marcata catre Stana de Vale. Tinem mai departe poteca prin padure si dupa o jumatate de ora ajungem la un punct de belvedere la care nu zabovim mult (si ratam cascada de pe versantul celalalt formata pe Valea Molohului ; cica vreo 10 m , dar ne-am intors de pe traseul de derivatie). Dupa o coborare abrupta ajungem la Pestera Uscata , care are o singura sala de mari dimensiuni. In pestera o gramada de lilieci atarnand de tavan.

Continuam pe poteca prin padure ,
ce trece pe sub abruptul Cuciulatei
admiram punctul de belvedere de pe versantul opus unde ne-am oprit la dus pentru poze






si dupa suisuri si coborasuri prin padure ajungem la Pestera Honu. Pestera e in forma de tunel ca de metrou, fara formatiuni, lunga de 75 m





De aici un ultim coboras abrupt de vreo 200 m

ne scoate la drumul forestier de unde am pornit circuitul
Facem si poza de sosire ca sa fie traseul complet :)
A fost o tura extraordinara, cu foarte multe obiective , un peisaj salbatic (n-am intalnit sau vazut absolut nici un om de cand am pornit pana la sosire) , un traseu exceptional de bine marcat (de la fiecare marcaj se vedea urmatorul, deci fara pericol de a ne rataci) pe parcursul caruia am savurat peisajul la fiecare pas si nu ne-a disperat decat povestile Ungurului despre cati si cum a batut el pe nush cine si pe cati a stalcit el in bataie (bine , mai putin portiunea de urcus in care a caputat si a scos limba si unde nu i-am auzit piscuitul :). Per total satisfacuti :), si am hotarat ca trebuie sa mai facem ture de genul asta ( poate urmatorul sa fie Circuitul Galbenei, cine stie :P ). Unguru s-a oferit sa ne duca el de data asta cu GrandVitara lui :) si sper sa se tina de promisiune.
De aici, un ultim coboras de vreo 20 minute prin padure ne scoate in Poiana Radesei langa locul de popas
Ajungem la intrarea in pestera si ma felicit ca am luat cu mine lanterna si frontala (frontala face toti banii (15 lei) si folosita impreuna cu acumulatori e brici)